Direktlänk till inlägg 13 april 2012

Moussetårta med hallon och vit choklad

Av Anna Brorsson - 13 april 2012 13:21

Resterande recept från bakning till kalaset!
Testade på att göra  moussetårta med hallon och vit choklad, har aldrig bakat en sådan innan så det blev en liten utmaning. Alltid lika kul att prova på att baka nya tårtor, kakor eller bakelser. Använde mig av ett recept där det egentligen skall vara jordgubbar istället för hallon. Tårtan skall vara i en springform så det går att at bort kanterna. En viktig sak att tänka på när det gäller den vita chokladen, köp en dyrare eller bättre variant än willy´s egna. Det är väldigt lätt att den upplevs som kornig, vilket även påverkar konsistensen på moussen, men som tur är inte smaken!

Bakade även strukle sa sirom, är lättare tilltugg från Kroatien med ost som är inrullade i filodeg. Andra varianter av den rätt är burek eller pita. Den går att fylla med diverse frukter, kött, potatis och ost. Skillnaden mellan strukla och burek/pita är att den förstnämnda rullar man ihop och den andra läggs i lager (typ som lasange). Använder en speciell filodeg som heter degblad jufka och  finns oftast vid bakavdelningen på willys. Man kan köpa filodeg som finns i kyldisken, men vet inte riktigt skillnaden mellan dem. Det är möjligtvis om det skulle vara tjockleken på bladen och antalet. Den bosniska osten finns i kyldisken i en lite större plåtburk. Jag älskar just den med ost, vilket ofta görs här hemma. Kommer även recept och bild på den nedan.   

 Recept på moussetårtan:
Tårtbotten 
7 st digestivekex
5 st havreflarn med choklad
25 g smör

Hallonmousse
400 g tinade hallon
4 st gelatinblad
0,75 dl vatten
1 dl socker
2,5 dl grädde

Vit chokladmousse
150 gram vit choklad
0,5 tsk smör 

2,5 dl grädde
2 äggulor

Börja med att göra tårtbotten, krossa kexen och smält smöret. Blanda sedan samma ingredienserna och tryck ut smeten i springformen. Hallonmoussen: Mixa sedan hallonen så de blir som puré. Lägg gelatinet i blöt i cirka 5 minuter. Koka upp vatten och socker och ta av kastrullen från värmen. Blanda i ett gelatinblad åt gången i sockervattnet så dom smälter. Låt svalna en stund och blanda sedan ner hallonpurén. Vispa grädden och vänd snabbt ner grädden i hallonpurén som har svalnat med luftiga tag. Ställ in i frysen cirka en timma så den hinner stelna innan det är dags för nästa moment. Chokladmoussen: smält chokladen och smöret över vattenbad. Ta av från värmen och rör ner en äggula i taget. Vispa grädden och blanda först ner lite av grädden i den smälta chokladen. Vänd sedan ner resten av grädden.Häll chokladen i formen och täck över formen, ställ sedan i kylen eller frysen i minst 4 timmar. Garnera med citronmeliss och hallon eller med chokladstaket.

Moussetårta med hallon och vit choklad

Recept strukle sa sirom (ca 3 st):
2 st ostar Bosnisk ost (är typ som fetaost)
1 burk creme fraiche
2 äggulor
7 st filodegsblad (Degblad jufka)
lite mineralvatten

Mosa osten och se till att det inte blir några större bitar som inte är mosade. Tillsätt creme fraichen och blanda. Blanda i en äggula åt gången, avsluta med att hälla i lite mineralvatten. Mineralvattnet skall göra att smeten jäser, häller man i för mkt blir smeten rinnig. Ta ett filodegsblad och dela det i små, små delar och blanda sedan ner det i smeten. Ta två degblad och lägg dom lite omlott, pensla sedan på smeten och fördela det jämt. Jag brukar ta ett ganska tunt lager, men det är en smaksak hur mycket man vill ha på. Rulla sedan ihop dem, lägg i en form eller på en bakplåt som är penslad och pensla dem sedan med olja. Upprepa 2 gånger till så det blir 3 strukle. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i cirka 30-40 minuter. Tillagas de i glasform kan man ta ut dem lagom när de fått färg underifrån också.

   

Lägger även upp en bild på allt tillsammans               
      Födelsedagsfirande       
 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anna Brorsson - 26 januari 2013 11:22

Gjorde äpplemuffins för ett tag sen. Har aldrig testat äpplemuffins, bara äpplekaka så tänkte göra en egen variant. Resultatet blev väldigt bra och äpplebitarna märktes knappt. Det här behöver ni 3 ägg 1,5 dl socker 100 g smör 5 st medelstora ...

Av Anna Brorsson - 26 januari 2013 11:12

Bakade för ett bra tag sen muffins med hallon och rabarber och har helt glömt att dela detta. Resultat blev underbart goda muffins. :) så här gör ni: Ingredienser: 3 ägg 1,5 dl socker 100 g smör 500 g hallon 500 g rabarber 1 dl vaniljyoghurt...

Av Anna Brorsson - 10 november 2012 13:14

Har länge funderat på att baka Budapestrulle/bakelse, så idag var det ypperligt tillfälle med tanke på att de är farsdag imorgon. Fanns lite olika recept så gjorde en egen variant. Marängen: 6 st äggvitor 3 dl socker 1 msk vanlijsocker 200 gr...

Av Anna Brorsson - 23 september 2012 20:44

Nu när morötterna i landet är mogna så har de blivit en hel del morotskaka och cupcakes! :) Det är tur att man kan ge bort en hel del ;) dom är riktigt smarriga och blir ännu godare med kesella till!! Ingredienser: 3 ägg 2 dl socker 1 dl majso...

Av Anna Brorsson - 23 september 2012 20:27

Har alltid önskat att göra sådan toscakaka som man äter på konditori. Förra helgen vill jag överraska mina föräldrar så gjorde en egen hemma. :) glömde ta en bild på toscan när den var klar så blir en endast i formen. Här kommer receptet: Sockerka...

Presentation


Hej!
Mitt namn är Anna Brorsson och är 23 år. Ett av mina stora intressen är att baka, när jag inte pluggar till civilekonom. På bloggen skall jag dela med mig av mina favoritkakor och jag hoppas att jag kan inspirera andra.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards